Atletski klub Zagreb
Povijest

Povijest

Pripreme za osnivanje atletskog kluba Novi Zagreb počele su tijekom 1977. godine. Klub je službeno osnovan 27. ožujka 1979. godine kao klub za mladež iz tada takozvane spavaonice dijela grada koji se zvao Novi Zagreb s ciljem da se mladi otrgnu iz utjecaja alkohola i kriminala.

Odmah po osnivanju klub se uključio u tadašnji sistem natjecanja za kategorije juniora-ki, mlađih juniora-ki i tadašnje kategorije pionira–ki (što današnjem uzrastu odgovara kadetima odnosno kadetkinjama). Klub je okupio oko stotinjak mladih i odmah je postigao zapažene uspjehe tako da je zauzeo četvrto mjesto iste godine u muškoj konkurenciji, iza tada dva najjača zagrebačka kluba Dinama i Mladosti te Slobode iz Varaždina, a ispred tada znatno afirmiranijih klubova iz Karlovca, Čakovca, Siska te većeg broja manjh provincijskih klubova. Djevojke su bile slabije sa osvojenim sedmim mjestom od 12 klubova.

U klubu su tada kao treneri radili prof. Mladen Serdar i ing. Novak. Nakon njihovog odlaska klub preuzimaju Antun Levar, Vilko Hubsch, Zvonko Tukić i prof. Gordana Škudar.

Ing. Novak kao trener stvorio je prvu prvakinju Hrvatske Sanju Janković koja je kao mlađa juniorka bila najbolja u bacanju kugle. Zvonko Tukić pomažući prof. Boženi Goger u OŠ Mladost u naselju Utrine sudjelovao je u naslovu prvaka Jugoslavije koji je osvojila ta škola 1985. na prvenstvu osnovnih škola iz čitave Jugoslavije. Prije toga škola je postala prvak Zagreba i Hrvatske.

Iste godine dobili smo i prvog prvaka Jugoslavije. Dragoljub Šestović u Ljubljani osvaja naslov prvaka u bacanju kugle u konkurenciji mlađih juniora. Kasnije se klub počinje natjecati i u seniorskoj konkurenciji te 1987. u regionalnoj ligi osvaja prvo mjesto ispred Željezničara iz Karlovca i Međimurja iz Čakovca, a djevojke u seniorskoj konkurenciji na kvalifikacijama bivaju druge iza Mladosti iz Zagreba.