Proljetni kros atletske škole 2023
Proljetni kros atletske škole 2023

Proljetni kros atletske škole 2023

S prvim danima proljeća stigao je i Proljetni kros Atletske škole Zagreb

Piše: Ivan Vojnović

Najbrže kadetkinje i Nina Vuković (slijeva) / AK Zagreb

Kros trčanje uglavnom slovi za poprilično surovu disciplinu budući da trkači trče relativno dugu dionicu na kombinaciji trave, šljunka, prepreka, uzbrdica i nizbrdica. No za mlade sportaše Atletskog kluba Zagreb ovakva natjecanja prvenstveno su poučno-odgojno i zabavno iskustvo zahvaljujući njihovom postepenom razvoju kroz Atletsku školu pod stručnim vodstvom klupskih trenera.

U nedjeljno prijepodne na Sportsko-rekreacijskom centru Svetice Atletski klub Zagreb okupio je svoje mlade sportaše, polaznike atletskih škola, na Proljetni kros, još jedno u redovitom
kontinuitetu natjecanja u organizaciji kluba. Na prilagođenoj kros stazi natjecatelji od 5 do 15 godina natjecali su se u utrkama od 400 do 1000 metara skladno svojem uzrastu.

U prirodi djece je da se vole nadmetati

Na važnost redovitog organiziranja ovakvih natjecanja ukazao je trenerski stručnjak Igor Čordaš – „U prirodi djece je da se vole nadmetati i natjecati. Organizacijom prilagođenih natjecanja za djecu potičemo njihov natjecateljski duh, ali i pripremamo ih za veće izazove koji ih čekaju na većim natjecanjima, ali i u životu.“

Tako su se mlađe cicibanke i cicibani natjecali na 400 metara, starije cicibanke i cicibani na 600 metara, a limačice i limači na 800 metara. Natjecatelji nešto starijih kategorija koji se već
polako počinju isticati i na većim natjecanjima testirali su svoje sposobnosti na 1000 metara. U uzrastu mlađih kadetkinja (2010./2011.) pobjedom se istakla Sara Barišić, a kod mlađih
kadeta to je bio državni rekorder u višeboju Nikki Allegretti. Kod kadetkinja (2008./2009.) pobjedu je odnijela izvrsna Sara Horvat, a u istom uzrastu kod muških pobijedio je Fran Vujčić.

Najuspješnijim natjecateljima medalje i diplome podijelila je Nina Vuković, mlađa seniorka kluba i prvakinja Mediterana na 800 metara – „Prelijepo mi je vidjeti uzbuđenje na dodjeli nagrada, a pogotovo kod onih najmlađih“ – podijelila je.

Odličan dojam natjecanja

Natjecanje je proteklo u najboljem redu i raspoloženju. „Vidjeli smo puno dobrih trka i rezultata – od najmlađih koji se tek upoznaju s atletikom do starijih koji polako počinju ostavljati svoj utisak u našem sportu“ – zadovoljno je istaknuo glavni trener Atletske škole Mateo Parlov.

 

Od 1. do 8. travnja atletičari Centralne atletske škole nalaze se u Atletskom kampu u Makarskoj. Očekujte puno uzbudljivih doživljaja! Pratite nas na društvenim mrežama kluba!