Rekordi, rekordi i izvrsni rezultati naših atletičara na Memorijalu Borisa Hanžekovića
Rekordi, rekordi i izvrsni rezultati naših atletičara na Memorijalu Borisa Hanžekovića

Rekordi, rekordi i izvrsni rezultati naših atletičara na Memorijalu Borisa Hanžekovića

Rekordi, rekordi i izvrsni nastupi naših atletičara na Memorijalu Borisa Hanžekovića

Svjetski atletski spektakl u Zagrebu ispunio je, pa i premašio, mnoga očekivanja i donio senzaciju u glavni grad Hrvatske. Još jedan svjetski rekord pao je u Zagrebu, a uz njega pala su još dva hrvatska rekorda i četiri rekorda mitinga. Među šest izvrsnih nastupa atletičara našeg kluba oboren je i jedan osobni rekord.

Svjetski rekord u Zagrebu

Ideja organizatora da uvrsti u program 2000 metara sa zaprekama, neolimpijsku disciplinu koja se ne trči tako često, urodila je plodom na samom kraju mitinga pod svjetlima reflektora stadiona na Savi. Kenijka Beatrice Chepkoech potegnula je jako za zečicama koje su diktirale ritam prvi dio utrke i završila u istom ritmu s novim svjetskim rekordom u vremenu 5:47,42.

Važno je napomenuti da se ovaj rezultat službeno ne vodi kao svjetski rekord budući da je u pitanju neolimpijska disciplina, već Chepkoech i Zagreb nose titulu najboljeg rezultata svih vremena na 2000 metara sa zaprekama.

Osobni rekord Vojnovića

Najviše je zasjao od naših atletičara Ivan Vojnović u B utrci na 800 metara s novim osobnim rekordom 1:50,48. U vrlo jakoj i brzoj utrci, s čak prebrzim prolazima, oborio je osobni rekord za sekundu i uzeo šesto mjesto. Lucija Cvitanović nastavila je s konstantno dobrim rezultatima bacivši koplje u zadnjoj seriji do 52,80 i zauzela 8. mjesto.

Lukas Cik bio je nacionalna zvijezda u memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića na 110m prepone u kojoj je pobijedio olimpijski pobjednik Hansle Parchment s izvrsnih 13.13. Nažalost, najbolji svjetski preponaši nisu uspjeli povesti Lukasa do željenog novog osobnog rekorda, no završio je uz respektabilni rezultat 14,34.

U najjačoj utrci karijere Nina Vuković nije se snašla dobro koliko je mogla, no završila ju je sa svojim drugim najbržim vremenom na 800 metara 2:03,71. Tena Martinec bila je deveta u nacionalnoj utrci na 800 metara s 2:19,24.

U skoku s motkom Dario Prekl skočio je dobrih 5,07, no kako sam kaže, zna da može puno bolje i namjerava to pokazati na idućim natjecanjima.

Novi državni rekordi

Sandra Perković, prijateljica našega kluba s kojom se ponosimo da je potekla baš iz naše atletske škole, ostvarila je čak jedanaestu pobjedu u dugogodišnjoj tradiciji nastupanja na Memorijalu.

Važno je istaknuti da su Velikogoričanin Dino Bošnjak i Međimurac Roko Farkaš postavili nove hrvatske rekorde. Bošnjak je u suludo brzoj utrci na 3000 metara, gdje su svi trčali izvrsne rezultate i oborili mnoge rekorde, srušio rekord poznatog Branka Zorka iz 1998. godine. U utrci s moćnim sprinterima, Farkaš je iz prve staze došao do novog juniorskog rekorda Hrvatske s 21,04 na 200 metara.

Vrhunskim rezultatima i dobrom organizacijom Memorijal Borisa Hanžekovića, prema mnogima, opravdao je svoju ulogu posljednjeg mitinga u seriji World Athletics Gold Toura. Organizatori su već najavili datume za sljedeću godinu stoga rezervirajte 6., 7. i 8. rujna za novi trodnevni atletski spektakl u Zagrebu!