Tirić posuđeno koplje bacio do osmog mjesta svih vremena, osobni rekordi za Ninu Vuković i ostale 400metrašice
Tirić posuđeno koplje bacio do osmog mjesta svih vremena, osobni rekordi za Ninu Vuković i ostale 400metrašice

Tirić posuđeno koplje bacio do osmog mjesta svih vremena, osobni rekordi za Ninu Vuković i ostale 400metrašice

Ljudi na stadionu Mladosti u Zagrebu naglo su se uzbudili kad su vidjeli gdje je bijelo koplje sletjelo. Hitac se mjerio dulje od pet minuta. Nakon dugog čekanja, iznenadno je objavljeno – 73,17. Toliko je Zvonimir Tirić bacio koplje u četvrtoj seriji na Agramovom mitingu u subotu. Ne samo da je premašio osobni rekord za više od pet metara, već je bacio koplje na osmo mjesto svih vremena u Hrvatskoj. I naravno, postavio novi rekord kluba.

„Stvarno nisam očekivao taj rezultat, ali evo ga. Zadnjih mjesec dana više sam se posvetio faksu i učenju nego treniranju. Rezultat je dobar i idemo dalje po još jače rezultate“, rekao je Zvonimir samouvjereno. Dodao je i kako je taj hitac tehnički dosta loše izveo pa možemo polagati nade da uz dobro koplje može još dalje baciti u nastavku sezone. A upravo je koplje s kojim je bacao navodno imalo veliku ulogu u rezultatu. Naime, Zvonimir je u toj seriji posudio od kolege natjecatelja kvalitetnije koplje, odnosno, kako ga nazivaju, spiralno koplje. Trener Hrvoj Cik pojasnio je da je to koplje u osnovi tvrđe od onog s kojim Zvonimir inače baca pa tako i gubi manje energije dok putuje kroz zrak.

Tirić je bacio osobni rekord za preko pet metara | Foto: Renato Branđolica

Nina Vuković svoju je prvu utrku na 400 m ove sezone debitirala s osobnim rekordom za skoro pola sekunde. Njeno vrijeme zaustavilo se na 53,86, a kroz cilj je prošla druga iza Slovenke Karoline Zbičajnik. S ovim vremenom već se opasno približila 16 godina starom klupskom rekordu na 400 m Olimpijke Nikoline Horvat od 53,62. Nina je sljedeći dan u Grazu trčala prvu utrku sezone na 800 m i bila druga s neloših 2:04,63. Tena Martinec također je trčala u toj utrci i istrčala solidnih 2:13,73.

Na 400 m mogli smo gledati još osobnih rekorda osim Ninina. Prvo je Livia Debelić otključala svoj potencijal i s 58,72 istrčala osobni rekord za čak nekoliko sekundi. U drugoj skupini pobijedila je Tina Polić s odličnim osobnim rekordom od 57,65. Dan je bio dobar za Tinu budući da je još ranije istrčala osobni rekord za točno sekundu na 100 m prepone (0,762), odnosno, 14,51.

Nina Vuković bila je druga u Grazu | Foto: ÖLV / Alfred Nevsimal
Tena Martinec trčala je 2:13,73 | Foto: ÖLV / Alfred Nevsimal

Na bacalištu nas je iznenađene ostavila Zara Veltruski sa serijama vrlo dalekih hitaca. Njen najbolji hitac iz pete serije mjeren je na 15,31, no gotovo svaki hitac bio je izvrstan – zaredala je serije od 14.92, 15.12 i 15.25. Novi osobni rekord od 15,31 s kuglom od 3 kg gotovo je metar dulji od njenog dosadašnjeg najboljeg rezultata, ali i (samo) 55 centimetara kraći od državnog kadetskog rekorda koji stoji od 1989. godine. Tom se hrvatskom rekordu jako dugo nitko nije približio, a hoće li mu Zara doći još bliže ili ga srušiti – vidjet ćemo u nastavku sezone.

Još jedna bacačica obradovala nas je dobrim bacanjem na početku sezone, a ta bacačica je Lucija Cvitanović. Na Horst Mandl Memorialu u Grazu bila je treća i bacila je koplje do 51,91 m.

Lucija Cvitanović u Grazu | Foto: ÖLV / Alfred Nevsimal

Još je važno napomenuti da je Lukas Cik izvrsno trčao 110 m prepone s najboljim hrvatskim preponašima na Agramovom mitingu u subotu. Pobijedio je s 14,02 što je potvrđena norma za Prvenstvo Mediterana za mlađe seniore, no zbog upitnih kriterija Hrvatskog atletskog saveza, odnosno, vrlo kratkog roka za potvrđivanje normi, na natjecanje neće putovati. No jednu ćemo predstavnicu na Prvenstvu Mediterana imati. Natalija Švenda tražit će što bolji plasman i rezultat na Prvenstvu 18. i 19. svibnja u Egiptu.