Natalija Švenda je zvijezda početka sezone, a evo koji je razlog njenog napretka
Natalija Švenda je zvijezda početka sezone, a evo koji je razlog njenog napretka

Natalija Švenda je zvijezda početka sezone, a evo koji je razlog njenog napretka

Novi osobni rekord. Za četiri dana opet osobni rekord. Za još četiri dana opet osobni rekord. To je nešto što svaki sportaš može poželjeti. I zbog toga biti presretan. Natalija Švenda upravo je to napravila. I to tek na početku sezone. U svega osam dana probila se s osmog mjesta na peto pa na četvrto mjesto svih vremena u Hrvatskoj na 400 metara s preponama.

Otvorila je sezonu na mitingu u slovenskoj Radovljici sa svojim drugim najbržim rezultatom do tada – 59.55 na 400 m prepone. Kako je rekao trener Siniša Cik, vrijeme je bilo hladno i vjetrovito, no to je samo bio pokazatelj da Natalija može puno brže u normalnijim uvjetima. I to je pokazala već na sljedećoj utrci. Oborila je osobni rekord za malo više od sekunde na Uskršnjem mitingu u Splitu. Novi osobni rekord 58.35 iz Splita poboljšala je s još bržim rezultatom za četiri dana u Palmanovi u Italiji – 58.28. No to joj i dalje nije bilo dovoljno pa je za četiri dana u Mariboru otrčala 400 m prepone za čak 58.12.

„U jednu ruku sam očekivala ovakve rezultate, a u drugu ruku ujedno su i ugodno iznenađenje. Znala sam da će se vidjeti pomak u rezultatu u usporedbi s prijašnjom sezonom zbog toga što smo puno uložili u treninge, oporavak i pripreme“, istaknula je Natalija.

Natalija u Karlovcu prošle godine | Foto: Renato Branđolica

Dugogodišnji proces

Koliko je napredovala svjedoči podatak da joj je tek prije dvije godine najbolji rezultat na 400 metara bez prepona bio otprilike jednak sadašnjem najboljem rezultatu na 400 metara s deset prepona. Prosjek njena tri najbolja rezultata na 400 m prepone u 2022. godini bio je 1:01.30, u 2023. godini bio je 59.62, a na početku sezone 2024. godine prosjek joj je trenutno na 58.25 sekundi. To pokazuje napredak prosjeka tri najbolja rezultata u sezoni za više od tri sekunde u samo dvije godine. Trener Siniša Cik istaknuo je kako je njen napredak rezultat dugog procesa koji do sad traje tri godine.

„Kad je Natalija došla kod mene prije tri godine nije znala gotovo nijednu vježbu pravilno izvoditi. Stopala, trbuh i leđa su joj bili zapušteni, tehnika trčanja je bila zapuštena. Naravno da je trebalo tri godine da sve prođemo ispočetka“, komentirao je trener Siniša.

Natalija je u Mariboru trčala 58.12 | Foto: AK Zagreb

U tri godine zajedničkog treniranja fokusirali su se na tehniku, motoriku i fleksibilnost, a posebnu su pažnju davali stopalima, trbuhu i leđima, rekao je Siniša. Ove godine prvi su put počeli raditi jače anaerobne treninge, a promjena koja se dogodila na utrkama je da Natalija sada trči razmak na 16 koraka što sigurno pridonosi rezultatu.

„Voljela bih probiti granicu od 58 sekundi“

Dobri rezultati pokazali su se već na početku sezone jer je Prvenstvo Mediterana za mlađe seniorke, Natalijino glavno natjecanje ove sezone, poprilično rano, odnosno, 18. i 19. svibnja. No cijela je sezona duga i puna natjecanja. „Voljela bih do kraja ove sezone probiti granicu od 58 sekundi“, izjavila je Natalija.

Trener Siniša naglasio je višegodišnji proces i rekao kako Natalija ima još jako puno prostora za napredak. „Tek smo na pola puta“, rekao je Siniša.

Više o Nataliji saznajte na njenom atletskom profilu.